čtvrtek 21. listopadu 2013

Naučná stezka Třesín

     Jelikož jsme plánovali přespat v Olomouci, hledala jsem nějaký výlet v okolí. Zalíbil se mi okruh naučné stezky Třesín, který nebyl zas tak dlouhý a Jasmínka by to v krosničce mohla vydržet celou dobu.
     Výlet jsme uskutečnili v sobotu 9. 11. 2013. Vlastík byl v pátek na koncertu v Apollu 13 a Jasmínka v sobotu dopoledne spinkala (i s Vlastíkem), tak jsme vyrazili do Mladče až po obědě. Z Prostějova do Mladče to bylo asi 33 km a byli jsme tam zhruba za 35 minut. Zaparkovali jsme uprostřed vesnice pod místní hospodou a vyrazili kolem hospody po modré značně (+ po naučné značce Třesín).
     Nejdříve jsme šli kolem zahrádek a po chvíli jsme se u ocitli v podzimním lese.

 
Minuli jsme bývalý kamenolom a pokračovali dál po docela široké cestě, kde by se dalo pěkně jet i kočárkem.
     Turistická značka však z cesty odbočila dolů z kopce, to bychom asi s kočárkem zápasili, protože po listí to docela klouzalo. Ségra to prý s Veru jeli, ale to tam nebylo tak kluzko. Po chvíli jsme viděli Čertův most, na který jsem neváhala po skále vylézt, abych zamávala Jasmínce.

   Dál byla cesta opravdu zajímavá, po pravé straně jsme měli rozvodněný Mlýnský potok a po levé straně skály a vstupy do jeskyně.



     Jeskyně jsme omrkli jen kousek tam, kde jsme viděli. Až doma na internetu jsme se dočetla, že jeskyně se jmenuje Podkova a je průchozí a přístupná. Možná bylo štěstí, že jsme to nevěděli, protože by ji Vlastík chtěl určitě projít a prozkoumat a já bych venku trnula strachy, že zabloudil. Mě by do úzké jeskyně nikdo nedostal!






     Asi po 1,5 km jsme narazili na rozcestník vydali jsem se k zřícenině Rytířské síně.

     Vrátili jsme se zpět k rozcestníku a pokračovali dál po modré. Minuli jsme Řimické vyvěračky, jedná se o krasové prameny, vyvěrající na úpatí kopce Třesín.
     Potom už se cesta stočila do lesa, kde jsme si konečně užívali klidu. Doteď naši sobotní vycházku totiž rušil hluk z nedaleké dálnice. Jasmínka už byla asi unavená, tak si v krosničce schrupla. Mohli jsme tak konečně využít polštářek, co jsem jí koupila do cyklosedačky.

     Cesta se nám začala stáčet zpět do Mladče. Minuli jsme ještě vstup do Mladečských jeskyní, ale v listopadu jsou již zavřené. Došli jsme až k hospůdce, která už byla vyzdobená :) na večerní hodovou zábavu. Vlastík si dal pivo (ani první ani druhé mu nechutnalo), já retro limču a Jasmínka jogurt. Pak se nám pročůrala, tak udělala v hospodě menší striptýz. 
     Následovala cesta do Olomouce k Ňufům, kteří tam měli návštěvu z Lanškrouna. Večer jsme si zahráli Ubongo a pak Aktivity, u kterých jsme se celkem nasmáli, jelikož Ráďa už měl trošku hladinku :).





Žádné komentáře:

Okomentovat